Dziś kolejny prosty przepis na małe babeczki – mufiinki. Tym razem padło na akcent pomarańczy i rodzynek. Muffinki z dżemem pomarańczowym, tartą skórką z pomarańczy i rodzynkami – może być coś lepszego na deser w ciągu dnia w taką pogodę?! 😉
Kształtne, aromatyczne, pulchniutkie i delikatne w smaku muffinki. Podałam je z lukrem i płatkami migdałów. Można posypać je orzechami, udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną, dowolnie, i tak będzie pysznie!
Zapraszam dziś na muffinki z rodzynkami, pachnące pomarańczą i lukrem. Wspaniałe do kawy, i nie tylko! Podjadamy je cały czas!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki rodzynek
- ½ szklanki cukru białego lub brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1 jajko
- 0,75 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- 3 łyżki dżemu z pomarańczy
- do dekoracji: płatki migdałów
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody, soku z cytryny lub mleka
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.
Dodajemy dżem i rodzynki, mieszamy.
Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut.
Gotowe udekoruj lukrem (do szklanki wsyp cukier puder, następnie dodaj wodę i energicznie mieszaj), polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Ja udekorowałam muffinki lukrem i płatkami migdałów.
Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie 🙂 Smacznego 🙂
Szybciutkie i pyszne ❤
Pozdrawiam
Kajka