Muffinki pomarańczowe z rodzynkami

Dziś kolejny prosty przepis na małe babeczki – mufiinki. Tym razem padło na akcent pomarańczy i rodzynek. Muffinki z dżemem pomarańczowym, tartą skórką z pomarańczy i rodzynkami – może być coś lepszego na deser w ciągu dnia w taką pogodę?! 😉

Kształtne, aromatyczne, pulchniutkie i delikatne w smaku muffinki. Podałam je z lukrem i płatkami migdałów. Można posypać je orzechami, udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną, dowolnie, i tak będzie pysznie!

Zapraszam dziś na muffinki z rodzynkami, pachnące pomarańczą i lukrem. Wspaniałe do kawy, i nie tylko! Podjadamy je cały czas!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki rodzynek
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1 jajko
  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 3 łyżki dżemu z pomarańczy
  • do dekoracji: płatki migdałów

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody, soku z cytryny lub mleka

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.

Dodajemy dżem i rodzynki, mieszamy.

Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut.

Gotowe udekoruj lukrem (do szklanki wsyp cukier puder, następnie dodaj wodę i energicznie mieszaj), polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Ja udekorowałam muffinki lukrem i płatkami migdałów.

Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie 🙂 Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.