Muffinki z bakaliami Helio

Dziś małe muffinki z bakaliami Helio, czyli suszoną miechunką i morwą białą. Bakalie pochodzą z serii Helio Natur.

Delikatne ciasto i aromatyczne bakalie dodają lekkości babeczkom. Wyczuwalny jest aromat przyprawy do piernika i dżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami.

Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem.

Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów 😉 Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio
  • 3 łyżki suszonej morwy białej Helio
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki przyprawy do piernika lub grzańca
  • 1 jajko
  • 0,75 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 3 łyżki dżemu z malin, wiśni lub pomarańczy

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.

Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy.

Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut.

Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem.

Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie 🙂 Smacznego 🙂

 

W przepisie wykorzystałam produkty polskiej firmy HELIO

z serii:

Goldenberry – suszoną miechunkę

oraz suszoną morwę białą

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.