MUFFINKI Z BORÓWKAMI

Muffinki z borówkami to szybki i prosty sposób na przygotowanie deseru. Możesz je upiec z dowolnymi owocami, nawet mrożonymi lub tymi z puszki, udekorować polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. To sprawdzony przepis na 12 muffinek, które przygotujesz w kilka chwil, bez miksera.

Muffinki z borówkami


SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • szklanka borówek lub jagód, świeżych/mrożonych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • polewa z białej czekolady, lukier lub cukier puder do dekoracji

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na 12 muffinek.
Muffinki możesz udekorować dowolną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą do połączenia. Na koniec wsypuję szklankę owoców – świeżych lub mrożonych, u mnie mrożone borówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę na muffinki wypełniam papierowymi foremkami, wlewam ciasto do około 3/4 wysokości.

Muffinki piekę 20 – 25 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.