Muffinki z kawałkami czekolady i polewą

Muffinki pachnące delikatnie skórką pomarańczową z kawałkami czekolady oblane dodatkowo polewą czekoladową, bez miksera, szybciutkie w wykonaniu – zapraszam na mini pyszności 🙂

Do ciasta możecie dodać dowolne bakalie, aromaty, owoce, kakao – będzie pysznie, zapewniam! 😉

SMACZNEGO:)

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • skóra otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy
  • 100 g czekolady połamanej na małe kawałeczki

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%

DODATKOWO:

  • do dekoracji wszelakie posypki cukrowe, świeże owoce, bakalie

Przepis na 12 muffinek. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną.
  2. Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję kawałki czekolady i skórkę pomarańczy.
  3. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami.
  4. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C. Piekę muffinki ok. 20 minut bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
  5. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia. Łyżeczką nakładam małe porcje na gotowe muffiny, dekoruję posypką.

Gotowe muffinki można posypać cukrem pudrem lub oblać, np. smakowym lukrem rezygnując z polewy – dla mnie jednak wygrywa dodatkowa porcja czekolady! 🙂 🙂

 

 

2 odpowiedzi do “Muffinki z kawałkami czekolady i polewą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.