Muffinki pachnące delikatnie skórką pomarańczową z kawałkami czekolady oblane dodatkowo polewą czekoladową, bez miksera, szybciutkie w wykonaniu – zapraszam na mini pyszności 🙂
Do ciasta możecie dodać dowolne bakalie, aromaty, owoce, kakao – będzie pysznie, zapewniam! 😉
SMACZNEGO:)
Muffinki z kawałkami czekolady
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- skóra otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy
- 100 g czekolady połamanej na małe kawałeczki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30% lub 36%
DODATKOWO:
- do dekoracji wszelakie posypki cukrowe, świeże owoce, bakalie
Przepis na 12 muffinek. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
- W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną.
- Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję kawałki czekolady i skórkę pomarańczy.
- Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami.
- Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C. Piekę muffinki ok. 20 minut bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
- Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam kawałki czekolady, mieszam do rozpuszczenia. Łyżeczką nakładam małe porcje na gotowe muffiny, dekoruję posypką.
Gotowe muffinki można posypać cukrem pudrem lub oblać, np. smakowym lukrem rezygnując z polewy – dla mnie jednak wygrywa dodatkowa porcja czekolady! 🙂
Smacznego:)
Muffiny wyglądają bardzo apetycznie! Idealne do kawy 🙂
Dziękuję;-) Pełna zgoda😊 trzeba parzyć kawę😉