Muffinki z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem na maślance to szybki i prosty pomysł na rodzinny deser. Muffinki z mojego przepisu przygotujesz w parę minut, bez użycia miksera. To super szybkie ciasto, do którego możesz dodać dowolne owoce, szczególnie w sezonie: truskawki, maliny, jagody, agrest… Pasują także bakalie, suszone owoce, kakao. Muffinki z rabarbarem wychodzą bardzo miękkie, z kwaskowatym posmakiem rabarbaru. To muffinki, które udadzą się każdemu, nawet początkującemu kucharzowi. Po upieczeniu muffinki posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem, np. lukrem cytrynowym. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowe i pyszne muffinki z rabarbarem.

Muffinki z rabarbarem


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łodygi rabarbaru

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia muffinek


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Maślankę możesz zastąpić mlekiem lub jogurtem naturalnym (w tej samej ilości).
Przepis jest na 12 sztuk muffinek.


PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar umyj, oczyść z włókien i pokrój w niewielką kostkę.

Wszystkie składniki suche umieść w misce, zamieszaj rózgą kuchenną. Będą to:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do wymieszanych w misce składników suchych wbij dwa całe jajka, wlej połowę szklanki maślanki (jogurtu lub mleka) oraz 1/3 szklanki oleju. Składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Do każdej foremki wylej ciasto do ¾ wysokości foremki. Ułóż kosteczki rabarbaru.

Formę z muffinkami wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-25 minut do ładnego złotego koloru.

Upieczone muffinki przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Porada. Jeśli zostanie Ci nadmiar muffinek (w co nie wierzę;), możesz je śmiało zapakować w plastikowy pojemnik i zamrozić. Przed podaniem wystarczy uprzednio wcześniej wyjąć je z zamrażalnika na blat kuchenny i poczekać aż zmiękną. Posyp je wtedy ponownie cukrem pudrem.

Smacznego

Muffinki z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *