Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO

Pyszne muffinki do kawy, pracy, herbaty, dla kogoś bliskiego, przed tv, do plecaka 😉 Możecie je polukrować, dowolnie udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi lub dodatkowo posypać makiem, uprzednio polukrowane.

Aromatyczne muffinki z makiem, a w środku niespodzianka – dużo wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO. Wspaniały deser na każde popołudnie!

Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami Helio

Składniki:

  • 1¾ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka lub wody
  • kilka łyżeczek wilgotnej masy makowej z bakaliami HELIO

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze.

Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, łyżeczkę masy makowej Helio, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, tak by przykryć masę makową.

Pieczemy ok. 20 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie zarumienione są gotowe 😉

Smacznego 🙂

Wilgotna masa makowa z bakaliami do ciast HELIO. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków.

Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności 😉

Jedna odpowiedź do “Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.