Muffiny bananowo-borówkowe

Mówiłam, pokochałam mini wypieki, jest na nie tyle możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie 🙂 a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię 🙂 Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek!

Muffiny bananowo-borówkowe

SKŁADNIKI (na 12 muffinek):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki borówek
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką.

Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki.

Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

SMACZNEGO 😉

12 odpowiedzi na “Muffiny bananowo-borówkowe”

  1. Babeczki wyszły twarde i zbite, w czym mógł być problem? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem 🙂

    1. Muffinki po upieczeniu są puszyste i miękkie. Nie są suche ani twarde dzięki bananom, dodatku oleju..
      Niestety nie widziałam jak przygotowujesz ciasto.. może za dużo mąki (szklanka szklance nie równa), różne mąki..

  2. Używałam miarki w której była zaznaczona objętość szklanki😌 wszystko robiłam zgodnie z przepisem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *