Muffiny bananowo-borówkowe

Mówiłam, pokochałam mini wypieki, jest na nie tyle możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie 🙂 a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię 🙂 Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek!

Muffiny bananowo-borówkowe

SKŁADNIKI (na 12 muffinek):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki borówek
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką.

Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki.

Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

SMACZNEGO 😉

11 odpowiedzi na “Muffiny bananowo-borówkowe”

  1. Babeczki wyszły twarde i zbite, w czym mógł być problem? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem 🙂

    1. Muffinki po upieczeniu są puszyste i miękkie. Nie są suche ani twarde dzięki bananom, dodatku oleju..
      Niestety nie widziałam jak przygotowujesz ciasto.. może za dużo mąki (szklanka szklance nie równa), różne mąki..

Skomentuj Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.