MUFFINY BUDYNIOWE TOFFI Z BANANAMI

Proste w przygotowaniu muffiny budyniowe o smaku toffi z bananami, które możesz zastąpić dowolnymi owocami świeżymi, tymi z puszki, a nawet mrożonymi. Idealny wypiek na leniwe popołudnie do kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty.

Muffinki budyniowe toffi z bananami


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 40 g budyniu o smaku toffi (1 opakowanie, bez cukru, proszek)
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • ½ szklanki oleju
  • 2 średnie jajka
  • 1 banan
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki są na 12 muffinek standardowej wielkości.
Serek homogenizowany możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem.
Zamiast banana możesz użyć dowolnych, posiekanych owoców lub mniejszych, np. malin, czereśni, jagód. Owoce z puszki, suszone lub mrożone owoce (bez uprzedniego rozmrażania) też się sprawdzą.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia rózgą kuchenną.

Banana obieram i kroję w drobną kosteczkę.

Formę na muffiny wykładam papierowymi foremkami. Nakładam do każdej jedną sporą łyżkę ciasta, na to kilka kosteczek banana.

Następnie przykrywam po łyżeczce ciasta.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam formę na środkową półkę i piekę ok. 25 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “MUFFINY BUDYNIOWE TOFFI Z BANANAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.