Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów

Przepis na proste muffinki jogurtowe z brzoskwiniami z puszki posypane płatkami migdałów. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, dodać owoce, napełnić foremki i piec. Pięknie pachną, świetnie smakują, są proste w wykonaniu. Nic dodać nic ująć!

Do ciasta możecie wrzucić wszelakie owoce, zarówno te świeże, wybierzcie sezonowe, jak i mrożone (bez uprzedniego rozmrażania) – będzie pysznie!

Muffiny jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów

SKŁADNIKI:

  • 4 połówki brzoskwiń z puszki pokrojonych w kostkę
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • większa szczypta sody oczyszczonej
  • spora szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • płatki migdałów do posypania

PRZYGOTOWANIE:

W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Formę na muffiny wypełniam papilotkami i wlewam ciasto do 2/3 wysokości foremki. Wtykam kilka kosteczek brzoskwiń, posypuję płatkami migdałów.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Formę z muffinami układam na środkowej półce piekarnika, piekę 20 minut do złotego koloru.

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami i płatkami migdałów gotowe!

 

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.