Kolejny mini wypiek, kształtny, puszysty, pachnący wanilią i czekoladą. Muffinki z kawałkami czekolady z chili – idealne do popołudniowej kawy, rozmów, słodkiego zapomnienia:) Są pyszne, bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam więc na muffiny – z kawałkami czekolady z chili, jak dla mnie smakołyk bez wyrzutów sumienia o każdej porze dnia! Polecam 😉
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu z wanilii Bourbon
- 100 g gorzkiej czekolady z chili połamanej na małe kawałeczki
Przepis na 12 muffinek. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu).
- W większej misce mieszam wszystkie mokre składniki, robię to rózgą kuchenną.
- Dodaję przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję małe kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami.
- Piekę muffinki ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika.
- Gotowe muffinki można oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem czy polewą z ciemnej lub białej czekolady, udekorować bakaliami, tartą czekoladą czy wszelakimi kolorowymi posypkami. Smacznego!