Muffiny z marmoladą i czekoladą

Muffiny z dużą ilością marmolady oblane czekoladą, domowe, moje, najlepsze, delikatnie słodkie kakaowe ciasto udekorowane migdałami, uwielbiam tę słodkość, dzielić się nią, smakować.

Prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz;) a dzieci się ucieszą, w końcu jest tu czekolada i pyszna marmolada, muffinki kuszą nie tylko smakiem, ale wyglądem, polecam! 😉

Składniki:

  • 1¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości
  • ½ szklanki cukru
  • 10 g cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego (zamiennie może być migdałowy, rumowy, śmietankowy)
  • 1/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka lub wody
  • kilka łyżek marmolady różanej
  • do dekoracji polewa czekoladowa, płatki migdałowe, zamiennie cukier puder, lukier, bakalie

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmujmy się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę marmolady, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek.

Pieczemy ok. 20-25 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia zależy też od piekarnika, temp. Gotowe dekorujemy czekoladą lub lukrem i posypujemy bakaliami.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.