Muffiny z masą krówkową “kukułka” HELIO

Dziś muffiny z kremową masą krówkową “kukułka”, która może zawrócić w głowie! – wyjątkowo tylko dla dorosłych ze względu na obecność spirytusu. Jest wyczuwalny, masa pachnie obłędnie, moja Mama szaleje za kukułkami (cukierkami), więc taki muffin to dla niej czysta przyjemność do kawy;) Paulina także nie pozostała obojętna, no więc zniknęły razem z kawą nawet nie wiem kiedy….;)

Muffiny z masą krówkową “kukułka”, pyszne, wypełnione słodką alkoholową masą – do popołudniowej kawy i dobrego towarzystwa jak znalazł!

Muffiny, proste w przygotowaniu, bez miksera, w kilka chwil, z masą krówkową “kukułka” od HELIO, kształtne, pyszniutkie, pachnące nieziemsko! Idealny mini wypiek, rozgrzewający w te zimowe dni! Polecam, bo pyszne 🤩

Muffiny z masą krówkową “kukułka”

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 12 łyżeczek masy krówkowej “kukułka” HELIO

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są w temp. pokojowej.

Przepis jest na 12 muffinek.

Gotowe muffinki możecie posypać dodatkowo cukrem pudrem lub iść dalej i zaszaleć:) – kremując je polewą lub masą krówkową, na bogato!

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki. W innej misce roztrzepuję widelcem jajka i dodaję maślankę oraz olej.

Piekarnik nagrzewam do 180 C grzanie góra + dół.

Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami albo używam foremek silikonowych.

Mieszam razem mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Miksera nie potrzeba.

Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to łyżeczka masy krówkowej “kukułka” HELIO i przykrywam kolejną łyżką ciasta, lekko rozciągam ciasto, by przykryć masę. Tak postępuję z 12 muffinkami.

Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu do ładnego piaskowego koloru. Muffinki popękają wypuszczając masę, to normalne. Smacznego!

Do przepisu wykorzystałam masę krówkową “kukułka” HELIO

Udanych wypieków i smacznego! 🙂

Muffiny z masą krówkową “kukułka”, pyszne, wypełnione słodką alkoholową masą – do popołudniowej kawy i dobrego towarzystwa jak znalazł! Polecam 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “Muffiny z masą krówkową “kukułka” HELIO”

  1. Ja też uwielbiałam kukulki, pamiętam ich smak jak dzis. Trzeba leciec po mase kukulki i wyjadać łyżeczką!! 😉😋😁

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.