Murzynek bez miksera

Murzynek u nas w domu znany był baaardzo dobrze;) Od zawsze pieczony w rozmaitych kształtnych formach, dla urozmaicenia i cieszenia oka. Ot tak! Wzbogacony polewą czekoladową (u mnie zdecydowanie wygrywa) bądź domowym lukrem. Posypane cukrem pudrem też był, ale jako dzieciaki zdecydowanie protestowaliśmy – domowa polewa na bazie masła, mleka, cukru pudru i kakao było hitem! Tak jest dziś w moim domu, tradycja to tradycja. Na formę wybrałam formę na babkę z kominem, jest efektowne;)

Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką (polecam drewnianą), wstawić do piekarnika i ciasto gotowe.

Odkąd mam bobasa w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki;) polecam!

MURZYNKA przygotowałam z polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów.

Składniki w temp. pokojowej:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g dżemu, u mnie marmolada wieloowocowa miękka
  • 90 g oleju

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.

W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Gotowe! 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Murzynek bez miksera, wspaniały i delikatny! 🙂 POLECAM na każdą okazję!

Przepis znalazłam tutaj.

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.