Murzynek z bakaliami lub gotową mieszanką keksową, puszysty, delikatny, z polewą czekoladową, pięknie udekorowany to świetny wypiek na świąteczny stół lub ot tak, do popołudniowej kawy. Jeśli lubisz ciasta kakaowe to polecam Ci jeszcze kilka sprawdzonych przepisów na murzynki i ciasta kakaowe:
- murzynek bez miksera
- murzynek
- ciasto kakaowe z wanilią bez miksera
- ciasto kakaowe z sezamem
- łaciate ciasto kakaowe z morwą białą
Murzynek z bakaliami
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 350 g maki pszennej
- 120 g masła
- 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- ¾ szklanki cukru (ok. 160 g)
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- skórka otarta z małej cytryny
- szklanka bakalii lub mieszanki keksowej, np. HELIO
- niewielka ilość masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania formy
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 120 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki mleka
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na murzynka jest na formę z kominem o średnicy Ø 24 cm.
Murzynka piekę w temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 50-60 minut. Czas może się różnić, wszystko zależy od temp. w piekarniku, formy i mocy piekarnika. Najlepiej po 40-45 minutach pieczenia sprawdzić wypiek cienkim nożem lub patyczkiem. Jeśli wychodzą suche, oznacza to że możemy wyłączyć piekarnik i wyjąć murzynka.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki (oprócz cukru i cukru z wanilią).
Do drugiej miski wkładam miękkie masło, cukier i cukier z wanilią, miksuję na średnich obrotach miksera przez 7 minut, do jasnego kremu.
Jajka wbijam do kubka, roztrzepuję widelcem i dodaję powoli do masy z masła i cukru. Miksuję ok. 2 minut.
Następnie dodaję 1/2 mieszanki suchych składników, miksuję do połączenia, wlewam szklankę (250 ml) mleka i resztę suchych składników, miksuję do połączenia się składników.
Ostatnim etapem jest dodanie dżemu i bakalii. Dodaję dżem i miksuję krótko, tylko do połączenia. Wyłączam mikser.
Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką.
Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie.
Piekę w temp. 170 st. C przez 50-60 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
Wystudzoną babkę dekoruję polewą i bakaliami.
Polewa: czekoladę łamię na kawałki i umieszczam w metalowej misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Rozpuszczam ją w tzw. kąpieli wodnej, mieszam rózgą, dodaję 4 łyżki mleka i mieszam do połączenia. Polewam równomiernie murzynek, dekoruję.
Smacznego 🙂
Murzynek z mieszanką keksową HELIO
Zasmakuj Kuchni
Piekny!
Dziękuję 🙂
Musi być smaczny. Zrobię już po świętach, jak kurz opadnie do kawki 😉
🙂👍
Murzynek idealny! 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie wypieki. Kojarzą mi się z domem i Polską:)
🙂👍
Musi być smaczny! Murzynek upieczony w punkt jest najlepszy. Zapisuje przepis.
😊
Krystyna
🙂👍
Robiłam. Piekłam 45 min. Wyszedł idealny.
Pozdrawiam
Jola
Super 🙂👍