MURZYNEK Z BAKALIAMI

Murzynek z bakaliami lub gotową mieszanką keksową, puszysty, delikatny, z polewą czekoladową, pięknie udekorowany to świetny wypiek na świąteczny stół lub ot tak, do popołudniowej kawy. Jeśli lubisz ciasta kakaowe to polecam Ci jeszcze kilka sprawdzonych przepisów na murzynki i ciasta kakaowe:

Murzynek z bakaliami

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 350 g maki pszennej
  • 120 g masła
  • 220 g dżemu ciemnego, np. wiśniowego, z czarnej porzeczki, jagodowego, z owoców leśnych
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru (ok. 160 g)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • skórka otarta z małej cytryny
  • szklanka bakalii lub mieszanki keksowej, np. HELIO
  • niewielka ilość masła i mąki/bułki tartej do wysmarowania formy

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 120 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na murzynka jest na formę z kominem o średnicy Ø 24 cm.
Murzynka piekę w temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 50-60 minut.  Czas może się różnić, wszystko zależy od temp. w piekarniku, formy i mocy piekarnika. Najlepiej po 40-45 minutach pieczenia sprawdzić wypiek cienkim nożem lub patyczkiem. Jeśli wychodzą suche, oznacza to że możemy wyłączyć piekarnik i wyjąć murzynka.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki (oprócz cukru i cukru z wanilią).
Do drugiej miski wkładam miękkie masło, cukier i cukier z wanilią, miksuję na średnich obrotach miksera przez 7 minut, do jasnego kremu.

Jajka wbijam do kubka, roztrzepuję widelcem i dodaję powoli do masy z masła i cukru. Miksuję ok. 2 minut.
Następnie dodaję 1/2 mieszanki suchych składników, miksuję do połączenia, wlewam szklankę (250 ml) mleka i resztę suchych składników, miksuję do połączenia się składników.

Ostatnim etapem jest dodanie dżemu i bakalii. Dodaję dżem i miksuję krótko, tylko do połączenia. Wyłączam mikser.

Wsypuję mieszankę keksową i mieszam już łyżką.

Formę do babki z kominem (Ø 24 cm) smaruję niewielką ilością masła i wysypuję mąką (lub bułką tartą), wlewam ciasto, wyrównuję i upuszczam kilkakrotnie formę z wysokości około 3-5 cm na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Babka też równiej urośnie.

Piekę w temp. 170 st. C przez 50-60 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

Wystudzoną babkę dekoruję polewą i bakaliami.

Polewa: czekoladę łamię na kawałki i umieszczam w metalowej misce nad garnkiem z wrzącą wodą. Rozpuszczam ją w tzw. kąpieli wodnej, mieszam rózgą, dodaję 4 łyżki mleka i mieszam do połączenia. Polewam równomiernie murzynek, dekoruję.

Smacznego 🙂

Murzynek z mieszanką keksową HELIO

Zasmakuj Kuchni

12 odpowiedzi na “MURZYNEK Z BAKALIAMI”

  1. Musi być smaczny! Murzynek upieczony w punkt jest najlepszy. Zapisuje przepis.
    😊
    Krystyna

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *