Mus daktylowy

Dziś na deser moje superfood – daktyle, jako dodatek do jogurtu, słodkie smarowidło, szybki, prosty, smaczny – taki jest mus z daktyli. Daktyle, banany i kakao. Można nim posmarować wierzch tortu, zamrozić w foremkach do kostek lodu, przygotować w wysokiej szklance warstwowy deser z dodatkiem jogurtu, pokruszonych ciastek czy innych słodkich mas, bitej śmietany, udekorować świeżymi lub suszonymi owocami.

Mus daktylowy o głębokim kolorze, w którym słodycz przełamuje kakao, jest świetny! nawet na kanapki, np. jako zdrowy zamiennik nutelli. Polecam małym i dużym!

Mus z daktyli

SKŁADNIKI:

  • 95 g daktyli
  • 2 małe dojrzałe banany
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki miodu, syropu z agawy, klonowego

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle siekam na trzy, wrzucam do misy blendera i zalewam wrzącą wodą, mieszam, zostawiam na chwilę. Przez ten czas obieram banany i siekam na małe kawałki. Wrzucam do namoczonych daktyli, dodaję resztę składników i miksuję na gładki mus.

Podaję od razu, schłodzone w lodówce, sam w ozdobnych małych szklaneczkach lub kieliszkach albo łączę z jogurtem. Smacznego!

Na koniec kilka szybkich faktów

Daktyle, łatwo trawione dostarczają masę energii; są polecane w walce z anemią, zawierają sporo żelaza, potasu. Matki karmiące (do których się zacnie zaliczam:) powinny po nie sięgać – wzbogacają mleko karmiących mam w elementy odpornościowe i zdrowotne dla dziecka. Na zdrowie! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.