Na czym ugotować dobry rosół?

Oprócz świeżych warzyw, czyli marchwi, selera, pietruszki, kawałka kapusty i pora, przypalonej cebuli lub bez przypalania ale dobrze umytej i z łupinką (łupinka dodaje dodatkowego delikatnego koloru zupie) dodaje także:

  • ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk – suszony lub świeży
  • świeży pęczek natki pietruszki
  • czasem delikatnie dosypię vegetę natur, ale nie jest potrzebna
  • dodaję mięso.

Pamiętam, by mięso dodawać do zimnej wody i aby zbierać podczas gotowania powstające szumowiny. Robię to łyżką cedzakową.

Jeśli chodzi o mięso to ja zamiennie przygotowuję takie rosoły:

warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku;

z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku;

wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz wołowa, łata wołowa;

wołowo-drobiowy – kawałek mięsa wołowego z dodatkiem udka z kurczaka, ćwiartki kurczaka, pałek z kurczaka lub skrzydeł z indyka;

drobiowy – dodaję mix mięsa drobiowego, tj.: skrzydełka i udka kurczaka, pałki z kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka;

indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka;

z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty.

Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Na czym ugotować dobry rosół?”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.