Naleśniki

Niebywałe i niewątpliwie wspomnienie mojego dzieciństwa! Delikatne, koronkowe brzegi, mięciutkie, cienkie i gorące ciasto, faszerowane najczęściej słodkim serem lub dżemem. Idealne na śniadanie, ale ja mogłabym je jeść całe dnie!

Można z nich przygotować wspaniały deser, tort naleśnikowy przełożony kremem i konfiturami, udekorować bitą śmietaną i owocami, gorącą czekoladą. Smakują obłędnie w każdej wersji, zarówno wytrawnej jak i słodkiej, uwielbiam!

Są bazą do chrupiących krokietów, które uwielbiam z kapustą i grzybami lub mięsem. Moja Mama robi najlepsze chrupiące krokiety!

Naleśniki, idealne i szybkie w przygotowaniu ciasto. W zależności ile potrzebujecie naleśników zwiększcie proporcje ciasta.

Dziś u mnie na śniadanie naleśniki podane na słodko. Mąż był zachwycony! Takie śniadania i chwile uwielbiam 🙂

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

Patelnię smaruję lekko olejem, najlepiej użyć pędzelka lub wlać trochę oleju i zetrzeć delikatnie papierowym ręcznikiem.

W misce mieszam trzepaczką suche składniki, dodaję jajka, ubijam lekko tak aby nie pozostało w cieście grudek.

Nakładam cienką warstwę ciasta na patelnię, rozlewam na każdy kawałek patelni, smażę z obydwu stron, kiedy widzę że brzegi odchodzą przekładam na drugi bok, gotowe odsączam na papierowym ręczniku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.