Naleśniki

Komu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki 😊

Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno 😚 Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze z tą miłością idą chęci ❤💚💙💛💜

Naleśniki, proste, znane każdemu danie. Dziś same i na słodko, z domowym dżemem i miodem, najlepsze!

Podaję także z twarogiem na słodko lub wytrawnie z dodatkiem szczypioru.

Uwielbiam także krokiety, najczęściej z kapustą i grzybami lub mocno mięsne, smażone na chrupko z bułką i jajkiem.

Możecie wypróbować także farsz na bazie twarogu półtłustego, żółtka i posiekanej świeżej mięty – orzeźwiający hit mojej Mamy na letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi 😊

Smacznego 🌹

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 całe jaja, u mnie rozm. L
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli

Przygotowanie:

W misce mieszam rózgą wszystkie mokre składniki, dodaję suche, smażę na patelni cienkie naleśniki nakładając niewielkie porcje ciasta łyżką do zupy. Patelnię uprzednio nasmarowałam olejem.

Podaję od razu lub po przestudzeniu czaruję z nich krokiety. Pycha!

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.