Naleśniki

Naleśniki przygotowuję kilka razy w miesiącu, są wspaniałym pomysłem na wszelakie dania na słodko czy wytrawnie z serem lub warzywami.

Dobre naleśniki to takie, których ciasto odpoczywa po zrobieniu a patelnia jest mocno rozgrzana. Jednym z sekretów udanych naleśników jest także dodanie oleju do ciasta.

Dziś naleśniki, cienkie, delikatne, miękkie i domowe – pyszne! W sam raz na udany dzień 😉

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki mleka
  • 5 szklanek mąki
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju

Przygotowanie:

Mieszam wodę z mlekiem, mąką i solą. Mieszam i odstawiam na ok. 20-30 minut.

Po tym czasie dodaję olej, mieszam dobrze ponownie. Robię to kuchenną trzepaczką.

Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przewracam drewnianą płaską łyżką. SMACZNEGO 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.