Naleśniki – przepis podstawowy

Gorące naleśniki na śniadanie czy podwieczorek to jest to! Cienkie, delikatne, smaczne, pachnące, takie domowe. Od razu z patelni, odsmażone, pieczone, uwielbiam naleśniki jeść, podawać.
Jeśli smażę więcej to z zamiarem przygotowania krokietów, najczęściej z kapustą i grzybami lub warzywnych z serem, takich chrupiących i gorących, które podaję np. z sosem pomidorowym.

Naleśniki często przygotowuję z tego przepisu, lubię także inne wersje, np. kiedy do ciasta dodaję wodę gazowaną lub olej. Wersji jest kilka, a zawsze są jednakowo pyszne. Zapraszam na naleśniki, takie domowe, lekkie, delikatne, idealne na początek dnia.

Naleśniki podałam z serem na słodko, zobacz przepis na ser do naleśników.

SKŁADNIKI: (na ok. 16-17 średnich naleśników)

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 600 ml mleka
  • 1 szklanka (250 ml) wody + 1/3 szklanki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję w misce z mąką i solą. Można zrobić to mikserem lub – jak ja – rózgą kuchenną. Dodaję mleko i wodę, mieszam do połączenia tak, by ciasto nie miało grudek. Odstawiam na 10 minut, by odpoczęło.

Rozgrzewam niewielką ilość oleju, smażę naleśniki z obu stron. Nakładam łyżką wazową i szybko rozprowadzam kręcąc patelnią na boki, ciasto szybko przywiera, więc trzeba to robić szybciutko.

Odsączam na ręczniku papierowym i podaję.

Naleśniki na śniadanie z serem na słodko w towarzystwie ulubionej herbaty, gorąco polecam! 🙂

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Naleśniki – przepis podstawowy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.