NALEŚNIKI

Naleśniki to dla mnie smak dzieciństwa niewątpliwie. Cienkie jak papier, podawane zawsze z twarogiem na słodko lub dżemem truskawkowym smakowały obłędnie i wyjątkowo. Te świeże z patelni lub odsmażone na maśle znikały tak samo. Dziś, podobny obraz odtwarzam w swoim domu tworząc rodzinną atmosferę wśród wspólnych śniadań lub kolacji na ciepło. Z nadmiaru naleśników zawsze przygotowuję wersję „na ostro” – z twarogiem, dużą ilością soli i pieprzu, szczypioru i cebuli – zawijam jak krokiety i odsmażam na oleju lub maśle klarowanym – polecam! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Połącz ze sobą wszystkie składniki rózgą kuchenną, odstaw ciasto na 10 minut. Smaż pierwszą partię (2-3 naleśniki) na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Gotowe przykrywaj folią aluminiową, będą dodatkowo mięciutkie.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi na “NALEŚNIKI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.