Naleśniki kakaowe

Naleśniki kakaowe, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Warto podać je z dodatkami w postaci słodkiego twarogu, dżemu, posiekanych i świeżych owoców, polanych polewą czekoladową (najlepiej domową), syropem lub miodem albo zwyczajnie posypane cukrem pudrem. Są pyszne i bardzo proste. Do naleśników kakaowych polecam domowy dżem z cukinii.

DŻEM Z CUKINII


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody, może być gazowana
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 lekko czubata łyżka gorzkiego, naturalnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub cukru waniliowego

Uwagi do przepisu:

Naleśniki smażę na patelni do naleśników o średnicy 25 cm. Z przepisu wyszło 10 naleśników.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia.
Patelnię dobrze nagrzewam. Pierwszego naleśnika smażę na odrobinie oleju, smaruję patelnię pędzelkiem.

Ciasto nakładam chochlą do zupy, szybko rozprowadzam na boki.

Gdy widzę, że brzegi się “ścinają” przekręcam naleśniki na drugą stronę.

Układam na talerzu, przykrywam folią spożywczą.

Gotowe naleśniki posypuję cukrem pudrem, podaję z konfiturą, miodem lub faszeruję np. twarogiem i podaję na słodko.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “Naleśniki kakaowe”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.