NALEŚNIKI- najlepsze ciasto

Delikatne, puszyste i bardzo smaczne 😉 Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk i proporcje jajek, czasem łyżkę oleju.

Moja mama robi wyśmienite cienkie naleśniki z pysznego elastycznego ciasta. I to jest nasz domowy przepis, sprawdza się od wielu wielu lat. Dlatego serdecznie Wam go polecam:)


SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:

Połącz ze sobą wszystkie składniki rózgą kuchenną, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Domowe naleśniki – najlepsze gotowe!

Smacznego:)

3 odpowiedzi do “NALEŚNIKI- najlepsze ciasto”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.