Naleśniki – najlepsze ciasto

Delikatne, puszyste i bardzo smaczne 😉 Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano.

Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk i proporcje jajek, czasem łyżkę oleju.

Moja mama robi wyśmienite cienkie naleśniki z pysznego elastycznego ciasta. I to jest nasz domowy przepis, sprawdza się od wielu wielu lat. Dlatego serdecznie Wam go polecam:)

Często powstaje dylemat ile mąki dodać, jak ma wyglądać ciasto. Odpowiadam: dodawanie mąki można czasami dodawać po prostu na oko – jest zasada: ciasto ma być lekko lejące się, niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie, bez grudek.

Tak naprawdę ilość dodawania mąki zależy od tego, jaka jest to mąka. Im wyższy jej symbol, tym bardziej wchłania wodę.
Składniki:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Połącz ze sobą wszystkie składniki, tak by nie było żadnych grudek. Smaż na niewielkiej ilości oleju, odsączaj na papierowym ręczniku. Gotowe!

Jedna odpowiedź do “Naleśniki – najlepsze ciasto”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.