Naleśniki z chili, bitą śmietaną i owocami

Kto nie lubi, kto by nie zjadł – nie znam! 😉 Pyszne delikatne ciasto naleśnikowe z bitą śmietaną i dodatkami świeżych owoców. Podaję je także z tartą czekoladą. Idealne! 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta łyżeczki chili
  • szczypta drobnej soli
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek roztopionego wystudzonego masła
  • ulubione owoce (ja użyłam borówek, kiwi, truskawek oraz pokruszonej gorzkiej czekolady;)

Przygotowanie:

Z białek ubij sztywną pianę.

W drugiej głębszej misce połącz ze sobą resztę składników. Na koniec dodaj powoli ubite na sztywno białka.

Smaż na patelni wysmarowanej olejem. Nie dolewaj oleju podczas smażenia gdyż naleśniki będą go szybko chłonąć – będą tłuściejsze. Usmażone odsącz na papierowym ręczniku.

Wychodzi 12 dużych puszystych naleśników. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.