Naleśniki z serem na słodko

Dziś zapraszam na chrupiące naleśniki z serem zrobione na słodko. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by stworzyć pyszne śniadanie, takie jakie lubimy. A ja naleśniki mogłabym jeść codziennie! Jest na nie tyle możliwości, w zasadzie nie do znudzenia. Znikają często same bez żadnych dodatków na kolację lub ot tak w ciągu dnia. Nigdy nie poleżą godziny 😉

Uwielbiamy naleśniki, więc dziś są – naleśniki z serem z syropem z agawy. Odsmażone na chrupko i podane u mnie dodatkowo z dżemem wiśniowym, bo tak, jest cudnie! Można gotowe polać syropem klonowym, miodem lub gorącą czekoladą, oj nie odeszłabym od stołu 😉 Delikatne ciasto, wyjątkowe śniadanie, koniecznie na ciepło i we dwoje 😉 zapraszam!

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżeczki syropu z agawy, syropu klonowego lub naszego polskiego miodu

Przygotowanie:

Patelnię smaruję lekko olejem, najlepiej użyć pędzelka lub wlać trochę oleju i zetrzeć delikatnie papierowym ręcznikiem.

W misce mieszam trzepaczką suche składniki, dodaję jajka, ubijam lekko tak aby nie pozostało w cieście grudek.

Nakładam cienką warstwę ciasta na patelnię, rozlewam na każdy kawałek patelni, smażę z obydwu stron, kiedy widzę że brzegi odchodzą przekładam na drugi bok, gotowe odsączam na papierowym ręczniku.

W miseczce rozgniatam widelcem twaróg, dodaję syrop, mieszam. Smaruję naleśniki, zwijam w rulony. Najlepiej nam smakują odsmażone na chrupko i złoto.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.