Naleśniki z żurawiną

Przepis na ciasto na naleśniki, bardzo delikatne, miękkie, elastyczne, dodatkowo cienko usmażone, jak dla mnie przepis idealny! Podaję je prosto z patelni, na zimno, odsmażone, odgrzane w piecu, z wszelakimi farszami, wytrawnymi czy słodko. Nadają się do faszerowania i podania warzywa, mięso, wędlina, kiełbasa, żółty, pleśniowy ser, twaróg, jogurty, dżemy, konfitury, powidła, rozmaite syropy. Sposobów na naleśniki jest masa. Dlatego jeśli pada wybór na naleśniki od razu wiem, że w kuchni można zaszaleć, pełna dowolność dodatków;)
Dziś na słodko z żurawiną, jogurtem i syropem klonowym. Polecam!

Naleśniki z żurawiną

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka płaska cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania: żurawina ze słoika

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję widelcem, dodaję olej i szczyptę soli.

Do masy jajecznej wlewam mleko, wodę, dodaję mąkę i cukier puder, mieszam energicznie rózgą kuchenną. Odstawiam na 15-20 minut, by odpoczęło.

Na niewielkiej ilości oleju smażę cienkie naleśniki. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z żurawiną, dżemem lub powidłami śliwkowymi z czekoladą.

Jedna odpowiedź do “Naleśniki z żurawiną”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.