Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem to świetna propozycja na pyszny wege obiad. Aromatyczny szpinak z czosnkiem i mozzarellą to jeden z lepszych farszów do naleśników. Dziś dodatkowo przepis na naleśniki bez jajek. Naleśniki ze szpinakiem można dodatkowo zapiec w piekarniku polewając np. sosem pomidorowym i dodatkowo oprószyć tartym serem, parmezanem lub grana padano. Naleśniki są proste i mega pyszne, wykonasz je zarówno ze świeżego jak i mrożonego szpinaku (rozdrobniony lub liście). Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości naleśników.

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej lub gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

SKLADNIKI NA FARSZ SZPINAKOWY:

  • 450 g szpinaku mrożonego – u mnie liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli – 125 g
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto łączę w misce i ucieram szybko rózgą kuchenną do połączenia. Odstawiam na 30 minut.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję mrożony szpinak i smażę kilka minut do rozmrożenia. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do szpinaku. Mozzarellę kroję na kawałki, wrzucam do farszu. Doprawiam i smażę do rozpuszczenia sera.

Naleśniki smażę na patelni do naleśników. Wybieram średni rozmiar. Z przepisu wychodzi 8 naleśników.

Na każdy naleśnik nakładam sporą łyżkę farszu. Zawijam w rulony.

Naleśniki ze szpinakiem obsmażam na łyżce klarowanego masła, podaję od razu. Można posypać je tartym parmezanem.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Naleśniki ze szpinakiem”

  1. Pyszka! :)))
    Pięknie wyglądają. Muszą smakować. Nigdy z mozzarellą nie robiłam. Tego mi chyba brakowało.
    Pozdrawiam
    Renata

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.