Naleśniki

Nie znam nikogo kto by nie lubił naleśników! Smak tego cudownego ciasta.
Delikatne, miękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej treściwe ciasto), z różnymi dodatkami.
Na słodko, proszę bardzo, sezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą… słodko, rozkosznie…Pyszota!
Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski.

Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą jakby bardziej puszyste. Moja Mama dolewa do ciasta łyżkę-dwie, w zależności od ilości ciasta oleju rzepakowego, podobno się nie przypalają i nie trzeba nawet dodawać tłuszczu.

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 lekko ubite jajka
  • 300 ml mleka lub pół na pół zmieszanego z wodą gazowaną
  • pół łyżeczki soli
  • olej*

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny,
  • smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników,
  • układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub….jemy same! od razu! gorące:)

*przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.