Nalewka kawowa

Moja Babcia daaawno temu lubiła do serialu napić się kieliszeczek naleweczki babuni – dla zdrowotności. Gdybym wtedy miała tę smykałkę i chęci co dziś (no i gdybym była starsza) poczęstowałabym ją swoją domową nalewką. Myślę, że ta by jej smakowała.

Ta jest z dedykacją dla niej.

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego
  • 110 ml spirytusu
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki drobno zmielonej kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie nalewki:

Schłodzone mleko wlewamy do garnka, dodajemy wszystkie składniki oprócz spirytusu, zagotowujemy. Mieszamy, by się nie przypaliło, na małym ogniu. Gdy będzie gotowe nieco studzimy, dodajemy spirytus, mieszamy, wlewamy do butelki i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce.

Jak widzicie wiele nie trzeba, tę nalewkę robi się szybko a smakuje wyśmienicie już na drugi dzień:)

Na zdrowie!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.