NAPOLEONKA

Zdecydowanie mój deser dzieciństwa, obok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodzinnych chwil przy dobrej herbacie lub kakao.

Dziś u mnie napoleonka, czyli deser z herbatników i kremu budyniowego. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci, mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat!

Napoleonka


SKŁADNIKI:

  • 200-250 g herbatników
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1200 ml mleka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 50 g masła min. 82%
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Uwagi do przepisu:

Blaszka o wymiarach 25 x 35 cm lub 25 x 30 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

  1. 1 litr mleka wlewamy do garnka opłukanego zimną wodą i gotujemy z drobnym cukrem, masłem oraz wanilią.
  2. Do pozostałego 200 ml mleka dodajemy obie mąki – przesiane, żółtka oraz całe jajka. Miksujemy wszystko na gładko do połączenia.
  3. Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę mączno-jajeczną i cały czas mieszając gotujemy – powstaje gładki, kremowy budyń.
  4. Blachę na spodzie (można wyłożyć papierem do pieczenia – wcześniej blaszkę wysmarować masłem, papier się ładnie przyklei) wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy i przykrywamy pozostałymi ciastkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowe kawałki posypujemy cukrem pudrem.

Napoleonka, ciasto bez pieczenia. Herbatniki przełożone domowym kremem budyniowym – niewątpliwie smak mojego dzieciństwa! 🙂

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “NAPOLEONKA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.