Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki wody
- garść pokruszonych płatków kukurydzianych + płatki owsiane
- przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy lub mieszamy dobrze kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
Kąski kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa.
Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem.
Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, najlepiej przed końcem wyjąć mały kąsek, przekroić i spróbować, zobaczyć czy jest gotowy.
Smacznego 🙂