Nuggetsy pieczone

Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • garść pokruszonych płatków kukurydzianych + płatki owsiane
  • przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy lub mieszamy dobrze kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.

Kąski kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa.

Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem.

Podczas pieczenia,  w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 min. w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu. Każdy piekarnik jest inny, najlepiej przed końcem wyjąć mały kąsek, przekroić i spróbować, zobaczyć czy jest gotowy.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.