Nuggetsy w płatkach kukurydzianych z migdałami

Domowe KFC – czemu nie? 😉

Mogą być przystawką na zimno podaną w towarzystwie różnych dipów albo dodatkiem do ziemniaczków do obiadu. Dzieciaki za nimi przepadają, a te domowe są najlepsze. Hmmm… moi znajomi i ja też chętnie po nie sięgamy na domówce 🙂 Szczególnie, że są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Soczysty smak zawdzięczają kilkugodzinnej marynacie, a ubranko z płatków i migdałów nadaje im sympatycznej chrupkości.

Zatem idziemy do kuchni! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Ciasto:
  • 100 ml mąki pszennej
  • 100 ml mleka 3,2%
  • Panierka:
  • Garść pokruszonych płatków kukurydzianych
  • Garść bułki tartej
  • 2 garści płatków migdałowych
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Gałka muszkatołowa
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Umytą pierś kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję łyżeczkę oleju i trzymam w marynacie kilka godzin (jeśli nie macie na to czasu możecie pominąć ten krok – i tak będą pyszne:)
Wyrabiam ciasto, ma być lekko gęstsze niż na naleśniki. W oddzielnej miseczce mieszam składniki na panierkę.

Moczę kawałki kurczaka w cieście i obtaczam w panierce. Smażę w rondelku na głębokim tłuszczu do zarumienienia, około 5-6 min z każdej strony.

Pamiętaj, możesz sprawdzić krojąc jeden na pół.
Usmażone odsącz na papierowym ręczniku, podawaj z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym czy pieczarkowym.

Smacznego! 😉

Jedna odpowiedź do “Nuggetsy w płatkach kukurydzianych z migdałami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.