ODWRÓCONE CIASTO Z KIWI

Zapachniało jesienią jak nic 🙂 Rześkie powietrze, opadające liście i lekki deszczyk, ciepły wiatr. W domu gorąca kawa, gorące ciasto i dobre towarzystwo. Nie mogło zabraknąć więc ciasta 😉 To jest odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek, szybkie, banalne w przygotowaniu, takie do kawy na dziś w sam raz;) To kolejna propozycja na weekend lub smaczne ciasto w ciągu tygodnia. Do odwróconego ciasta nadają się praktycznie każde owoce, więc nie dość, że proste jest jak nic to i uniwersalne jeszcze. Można dodać coś od siebie – kakao lub cynamon dla koloru, aromatu i smaku – będzie pysznie!

Odwrócone ciasto z kiwi

Zasmakuj Kuchni


Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 19 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru lub cukru z wanilią
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kiwi obrane, posiekane w plastry
  • 100 g maślanki
  • 3 spore łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem.

W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam chwilę do połączenia. Na dno tortownicy wykładam posiekane kiwi, wylewam na nie ciasto.

Piekę na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi na “ODWRÓCONE CIASTO Z KIWI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.