Zapachniało jesienią jak nic 🙂 Rześkie powietrze, opadające liście i lekki deszczyk, ciepły wiatr. W domu gorąca kawa, gorące ciasto i dobre towarzystwo. Nie mogło zabraknąć więc ciasta 😉 To jest odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek, szybkie, banalne w przygotowaniu, takie do kawy na dziś w sam raz;) To kolejna propozycja na weekend lub smaczne ciasto w ciągu tygodnia. Do odwróconego ciasta nadają się praktycznie każde owoce, więc nie dość, że proste jest jak nic to i uniwersalne jeszcze. Można dodać coś od siebie – kakao lub cynamon dla koloru, aromatu i smaku – będzie pysznie!
Odwrócone ciasto z kiwi
Zasmakuj Kuchni
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 19 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru lub cukru z wanilią
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kiwi obrane, posiekane w plastry
- 100 g maślanki
- 3 spore łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem.
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam chwilę do połączenia. Na dno tortownicy wykładam posiekane kiwi, wylewam na nie ciasto.
Piekę na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Ale ładnie wygląda:))
Pięknie wygląda i tak samo smakuje 🙂
Dziękuję 🙂 🙂