Odwrócone ciasto z kiwi

Zapachniało jesienią jak nic 🙂 Rześkie powietrze, opadające liście i lekki deszczyk, ciepły wiatr. W domu gorąca kawa, gorące ciasto i dobre towarzystwo. Nie mogło zabraknąć więc ciasta 😉 To jest odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek, szybkie, banalne w przygotowaniu, takie do kawy na dziś w sam raz;) To kolejna propozycja na weekend lub smaczne ciasto w ciągu tygodnia. Do odwróconego ciasta nadają się praktycznie każde owoce, więc nie dość, że proste jest jak nic to i uniwersalne jeszcze. Można dodać coś od siebie – kakao lub cynamonu dla koloru, aromatu i smaku będzie ciekawym dodatkiem 😉 Będzie pysznie! Smacznego 😉

Odwrócone ciasto z kiwi

Zasmakuj Kuchni

 

Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Składniki mam w temp. pokojowej, a szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 kiwi obrane, posiekane w plastry
  • 100 g maślanki
  • 3 spore łyżki śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE:

Tortownicę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja).

W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam chwilę do połączenia. Na dno tortownicy wykładam posiekane kiwi, wylewam na nie ciasto.

Piekę na środkowej półce piekarnika w temp. 180 st. C przez 40 minut lub ciut dłużej do tzw. suchego patyczka. Wybieram program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

Inspiracja: Mienta blog. Przepis lekko zmodyfikowany.

3 odpowiedzi do “Odwrócone ciasto z kiwi”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.