ODWRÓCONE KAKAOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Kolejna propozycja szybkiego, autorskiego ciasta bez miksera, z dodatkiem ulubionych owoców lub tych łatwo dostępnych uzależnionych od sezonu. Dziś brzoskwinie z puszki, na zamówienie Mamy. Ciasto kakaowe z delikatnym aromatem cytryny i smakiem słodkich brzoskwiń w połączeniu z prawdziwym kakao to pyszna i prosta propozycja do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 lekko czubata łyżeczka kakao
  • 2 łyżki soku z cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 7 połówek brzoskwiń z puszki

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 19 cm.
Do przepisu możecie użyć innych owoców z puszki lub świeżych posiekanych w plastry.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre i mieszam krótko do połączenia.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz, boki smaruję masłem. Na dno wykładam połówki brzoskwiń – dziurkami po pestkach do góry. Wlewam równomiernie ciasto, delikatnie wyrównuję.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Tortownicę z ciastem wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ciasto studzę, odwracam do góry dnem, posypuję cukrem pudrem, kroję i podaję.

Smacznego 🙂


Zapraszam także na odwrócone ciasto z kiwi, bez miksera, bez jajek.

ODWRÓCONE CIASTO Z KIWI

 

2 odpowiedzi do “ODWRÓCONE KAKAOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.