Ogórki małosolne

Jeśli zapachniało wiosną to znaczy, że czas na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie, wiec warto je przygotować. Powinny stać w zaciemnionym miejscu przez 2-4 dni w zależności od temperatury. Objawem, że zaczynają być jadalne jest mętniejąca woda.

Zatem do pracy 🙂

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 gałązki kopru
  • kawałek chrzanu
  • kilka liści porzeczki lub wiśni
  • 6 ząbków czosnku
  • sól kuchenna
  • cukier
  • woda

Przygotowanie:

Umyj dokładnie ogórki, umieść w dużym słoju. Dodaj po kolei: ząbki czosnku przekrojone na pół, chrzan, koper, liście porzeczek lub wiśni (co macie, jeśli nie macie nie musicie nic dodawać i tak będą smaczne;). Zalewy posoloną wodą z dodatkiem cukru – po łyżce stołowej soli i cukru na 1 litr wody.

Gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.