Oliwa czosnkowa

Oliwa czosnkowa, domowa, aromatyczna, idealna do sałatek, pieczonych warzyw, pizz czy innych wytrawnych wypieków typu focaccia czy nadziewane bułeczki. Dla mnie idealna. Na bazie oliwy czosnkowej przygotujecie aromatyczne warzywa czy spaghetti pomidorowe. Tak prosta, że jak zrobicie sami, nie kupicie gotowców.
W zależności od potrzeb zwiększcie ilość składników. Dla mnie szklanka oliwy i 4- 5 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) jest w smaku w sam raz.

SKŁADNIKI:

  • 250 ml oliwy
  • 4-5 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Szklankę oliwy wlewam do butelki lub słoika. Czosnek obieram, siekam na cztery, wrzucam do oliwy. Zdarza się, że 2 ząbki zostawiam w całości. Zamykam słoik (lub zakręcam butelkę) i odstawiam na 48 godzin. Po tym czasie oliwa czosnkowa jest gotowa do spożycia.

Oliwa czosnkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.