OMLET Z OWOCAMI

Sprawdzony przepis na szybki i puszysty omlet podany na słodko. Wykonasz go w kilka chwil, jest puszysty i bardzo smaczny. Idealna propozycja dla całej rodziny na ciepłe śniadanie, szczególnie w weekend gdy mamy na spokojnie poranki dla siebie. Omlet możecie podać z cukrem pudrem i owocami lub miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową, a nawet jogurtem naturalnym. Polecam przepis na omlet – świetny na ciepłe śniadanie.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub ryżowego
  • owoce do podania, np. borówki, posiekane truskawki, maliny, jabłka, banany
  • cukier puder do posypania

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Potrzebujesz dodatkowo niedużej patelni i pędzelka do jej wysmarowania.
Omlet możesz usmażyć także na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Omlet możesz podać także z przesmażonymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami lub cukinią.


PRZYGOTOWANIE:

Białka oddziel od żółtek. W szklanej misce, ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę z białek, zajmie to chwilę. Zrób to mikserem, zacznij od mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka.

Krótko zmiksuj do połączenia.

Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką.

Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

6 odpowiedzi do “OMLET Z OWOCAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.