Sprawdzony przepis na szybki i puszysty omlet podany na słodko. Wykonasz go w kilka chwil, jest puszysty i bardzo smaczny. Idealna propozycja dla całej rodziny na ciepłe śniadanie, szczególnie w weekend gdy mamy na spokojnie poranki dla siebie. Omlet możecie podać z cukrem pudrem i owocami lub miodem, syropem klonowym, polewą czekoladową, a nawet jogurtem naturalnym. Polecam przepis na omlet – świetny na ciepłe śniadanie.
SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka oleju rzepakowego, kokosowego lub ryżowego
- owoce do podania, np. borówki, posiekane truskawki, maliny, jabłka, banany
- cukier puder do posypania
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Potrzebujesz dodatkowo niedużej patelni i pędzelka do jej wysmarowania.
Omlet możesz usmażyć także na niewielkiej ilości masła klarowanego.
Omlet możesz podać także z przesmażonymi warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami lub cukinią.
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddziel od żółtek. W szklanej misce, ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę z białek, zajmie to chwilę. Zrób to mikserem, zacznij od mniejszych obrotów powoli je zwiększając. Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaję mąkę i żółtka.
Krótko zmiksuj do połączenia.
Na patelnię wylej łyżeczkę oleju i wysmaruj pędzelkiem. Nałóż szpatułką delikatnie ciasto na patelnię, wyrównaj. Smaż przez ok. 3 minuty z jednej strony na średnim ogniu. Przewróć delikatnie omlet na drugą stronę szpatułką.
Gotowy omlet zsuń na płaski talerz, udekoruj owocami i posyp cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pięknie tutaj 😉
Dziękuję 😊
Smacznie kolorowo i wiosennie!
😊😉
Już wiem co jutro zrobimy na śniadanie 😊
Cieszę się, smacznego 🙂