OMLET NA SŁODKO

Omlet to świetny wybór na ciepłe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Przygotujecie go przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Sprawdzony przepis na szybki i puszysty omlet podany na słodko. Wykonasz go w kilka chwil, jest delikatny i bardzo smaczny. Omlet można podać z cukrem pudrem, owocami, polać miodem, syropem klonowym lub polewą czekoladową, a nawet jogurtem naturalnym. Omlet na słodko świetnie smakuje z domową konfiturą morelową lub powidłami śliwkowymi. Polecam przepis na moje powidła śliwkowe z czekoladą.

Jeśli lubisz omlety i potrawy z jajek na ciepło sprawdź mój przepis na omlet z kiełbasą i serem oraz pyszną szakszukę.

Omlet na słodko


SKŁADNIKI:

  • 4 średnie jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka myję, oddzielam białka od żółtek.
W miseczce mieszam mąkę z mlekiem, dodaję żółtka i cukier. Robię to przy pomocy trzepaczki kuchennej, tak by nie było grudek.

Białka ubijam na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszam je z masą z żółtek, mąki i mleka.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła, wlewam ostrożnie puszysty omlet. Smażę do na średnim ogniu, delikatnie przewracając na drugą stronę. Robię to szeroką łopatką lub zsuwam przy pomocy płaskiego talerza. Omlet można także upiec na patelni, którą można włożyć do piekarnika – wystarczy 1 minuta w temp. 200 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “OMLET NA SŁODKO”

Pozostaw odpowiedź Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.