Omlet wytrawny

Doceniam śniadania na ciepło, po których człowiek energii dostaje, ochoty na resztę dnia i jakby uśmiechu 😉 Wszelakie potrawy z jajek są u nas mile widziane;) Omlet wytrawny, szybki, na ciepło z dodatkiem mąki kukurydzianej i parmezanu z szynką dojrzewającą. Połączenie trafione jak nic, omlet z dodatkami wszelakimi polecam na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki tartego parmezanu
  • 2 plastry szynki dojrzewającej
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję w misce, solę i pieprzę, dodaję paprykę.
Wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażę, gdy zauważę że boki są ścięte/usmażone i ładnie odchodzą rozsypuję równomiernie tarty parmezan.
Chwilę jeszcze trzymam na ogniu, następnie przykładam talerz wielkości patelni (lub większy) i odwracam patelnię przekręcając omlet na drugą stronę. Układam plastry szynki, pieprzę dodatkowo delikatnie. Chwilę podsmażam i zsuwam na talerz. Podaję od razu.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.