Omlet z dodatkami

Omlet z dodatkami na śniadanie to świetny wybór gdy najdzie nas ochota na szybkie, proste i smaczne śniadanie (omlet bez mleka, mąki, ubijania białek). Za każdym razem z innymi dodatkami może powstać, w innych proporcjach, przyprawach. Z wszelakimi warzywami, na słodko, z chili i mięsem, wege lub z szynką i ananasem. Na omlet jak na pizzę położyć można prawie wszystko.

No generalnie omlet ze szczypiorem, kiełbasą i żółtym serem, taki jak dziś jest pycha. Podany z bułeczką lub pełnoziarnistym pieczywem, grzankami, tostami.

Dla córeczki przygotowuję często omlet z samych jajek, z koperkiem, z dodatkiem małych kawałeczków warzyw lub omlet z owocami, np. posiekanym drobno bananem, zawsze na masełku i z pieczywkiem. Znika z radością wszystkich domowników😊

Dziś omlet na śniadanie – delikatny, smaczny, z dodatkami. Ot tak!

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę kiełbasy
  • 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • sól i pieprz
  • mała płaska łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Ser kroję na małe kawałki.

W misce roztrzepuję 3 jajka, solę i pieprzę.

Na patelni rozgrzewam masło, uważając by się nie przypalilo.

Wrzucam jajka, na nie wszystkie posiekane składniki, równomiernie.

Smażę a gdy zobaczę ścięte boki przekładam łopatką na drugą stronę. Można sobie pomóc przykładając do patelni płaski talerz, odwrócić patelnię tak by omlet spadł na talerz, następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię.

Smażę chwilę. Podaję od razu. Zajadamy czasem z pikantnym ketchupem lub sosem pomidorowym.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.