Omlet z dodatkami na śniadanie to świetny wybór na ciepłe, proste i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Omlet przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Przepis na omlet bez mleka, mąki, ubijania białek. Możecie przygotować go z wszelakimi warzywami, na słodko, na ostro lub z mięsem, np. wędliną, parówkami, chorizo. Omlet można podać z dodatkiem ketchupu lub sosu pomidorowego, posypany dodatkowo posiekanym szczypiorem lub koprem.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 2 plastry żółtego sera
- 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę kiełbasy
- 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru
- sól i pieprz
- mała płaska łyżeczka masła
- dodatkowo do podania: ketchup i posiekany szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Ser kroję na małe kawałki. W misce roztrzepuję 3 jajka, solę i pieprzę.
Na patelni rozgrzewam masło, uważając by się nie przypalilo.
Wrzucam jajka, na nie rozkładam równomiernie wszystkie posiekane składniki, tj. kiełbasę, szczypior i ser, smażę na średnim ogniu do momentu aż zobaczę „ścięte” brzegi. Wtedy przekładam delikatnie omlet na drugą stronę (robię to szeroką łopatką).
Można przełożyć omlet w inny sposób: przykładając do patelni płaski talerz i szybko odwrócić patelnię, tak by omlet spadł na talerz, przekręcić talerz z omletem i zsunąć go ostrożnie z powrotem na patelnię.
Smażę jeszcze chwilę. Podaję od razu. Posypuję dodatkowo posiekanym szczypiorem.
Smacznego 😉