Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką

… czyli syte śniadanie mistrzów 😉

Pożywne danie. Omlet jest tak dobry i syty, że można go spokojnie przyrządzić i podać nawet na obiad czy kolację dla znajomych. A co tam 🙂 Jak dobre to można jeść, nie tylko na śniadania.

Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można “wrzucić” co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo – twórcza dowolna 🙂

Polecam Wam ten przepis, bo omlet znikł z talerzy w mgnieniu oka 🙂

Składniki (na 4 porcje lub 2 XXL):

  • 2 szklanki i 2 łyżki przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 370 g kiełbasy
  • 2 suszone pomidory
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  olej do smażenia
  • duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry

Przygotowanie:

W misce wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia.

Paprykę umyj, osusz, odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut).

Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory.

Papryki wyjmij, włóż do papierowej torby, lekko wystudź, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj wszystko dobrze.

Na patelni podgrzej olej, wlej ciasto, podsmażaj na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że brzegi są podsmażone przyłóż talerz / dużą formę i odwróć na drugą stronę.

Możesz sprawdzać nożem czy ciasto jest gotowe w środku. Ja zawsze wolę podsmażać je na średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe.

Gotowe! Bezpieczne i całe 😉

Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np.: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym – z takimi sosami to już porządne danie obiadowe 😉

 

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.