Omlet z kurkami

Dziś na śniadanie omlet wytrawny z kurkami, bo dawno nie było. Przesmażone kurki z cebulką podane na puszystym omlecie z jajek, posypany koperkiem. Szybkie i smaczne śniadanie, które na ciepło podane zniknęło w oka mgnieniu. Kurki do przepisu mogą być jak najbardziej świeże, u mnie dziś mrożone. A więc omlet w dwóch wersjach się kłania. Polecam śniadanie 😉

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 250 g mrożonych kurek lub 500 g świeżych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieram i siekam drobno. Kurki mrożone wyjmuję z torebki. Świeże oczyszczam, lekko płuczę i siekam.

Na patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim cebulę, gdy się zeszkli dodaję kurki. Duszę ok. 12 minut.

Na patelni do naleśników rozgrzewam masło, tak by się nie przypaliło.

Po dwa jajka wbijam do szklanek, mieszam energicznie do połączenia. Solę i pieprzę. Wrzucam dwa jajka i smażę. Gdy góra i boki ładnie się zetną składam na pół i zsuwam na talerz. Postępuję tak z drugim omletem.

Na półmisku lub talerzu układam omlety i podaję z kurkami, posypuję koperkiem. Mój mąż dodaję ketchup ostry, może lubicie, podpowiadam:)

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.