Omlet z papryką

Delikatny omlet z papryką i szczypiorkiem to świetny pomysł na śniadanie. Smakuje podany z różnymi dodatkami warzywnymi, np. pieczarkami, kurkami, cukinią, cebulką, pomidorkami oraz ziołami – szczypiorkiem, natką, bazylią, koperkiem.. Do omletu warzywnego śmiało możesz dodać wszelakie sery (żółty, parmezan, feta) oraz przyprawy takie jak: mieloną paprykę ostrą lub słodką, majeranek, oregano, curry. Jajka z patelni w postaci omletu smakują także z kawałkami kiełbasy, szynki, boczku. Jeśli lubisz śniadania jajeczne przygotuj omlet z dodatkiem pomidorków koktajlowych lub cherry, z kawałkami fety posypany świeżymi listkami bazylii.. To super smaczny pomysł na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na omlet z papryką, który możesz dodatkowo posypać tartym parmezanem.

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody lub mleka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej lub zielonej papryki
  • 1 mała cebulka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Całe jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy z dwoma łyżkami wody lub mleka. Do masy jajecznej wsypujemy sól oraz szczyptę mielonego pieprzu (najlepiej kolorowego). Omlet ubijamy trzepaczką lub widelcem do powstania piany, dzięki czemu omlet będzie delikatny i puszysty.

Cebulę obierz. Umytą paprykę oraz cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Podsmaż na nim cebulkę z kolorową papryką. Smaż je na małej mocy palnika przez około 5 minut.

Do warzyw na patelni wlej masę jajeczną. Omlet smaż na niewielkiej mocy palnika aż się zetnie po bokach i na wierzchu.

Gdy omlet jest usmażony, zsuń go na duży talerz zwijając na pół. Omlet posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z papryką tuż przed zdjęciem z patelni można posypać niewielką ilością tartego parmezanu.

Smacznego

Omlet z papryką

2 odpowiedzi na “Omlet z papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.