Omlet z papryką

Cudny delikatny i puszysty omlet, maślany smak!

Smakuje z różnymi farszami, może być na słodko (z konfiturą, kawałkami owoców) lub zupełnie na wytrawnie. Wtedy możecie dodać do jajecznej masy sypaną paprykę ostrą, majeranek, pieprz oraz ulubione dodatki.

 

Polecam na kilka sposobów – dziś z papryką, jutro z sosem pomidorowym z natką pietruszki, pojutrze z pomidorkami i fetą posypane świeżymi listkami bazylii. Brzmi fajnie? Kombinujcie, urozmaicajcie dodatki! Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa zielonej papryki
  • 1 mała cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • opcjonalnie: parmezan

PRZYGOTOWANIE:

  • jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy sól i ubijamy trzepaczką do powstania piany – będzie delikatny i puszysty
  • paprykę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce-dwóch oleju razem z cebulką
  • na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze,
  • omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy układamy nasz paprykowy farsz
  • zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał,
  • można posypać delikatnie tartym parmezanem.

I gotowe! Rozkoszujcie się nim z najbliższymi podczas śniadania- smacznego!

2 odpowiedzi do “Omlet z papryką”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.