Omlet z serem i pomidorkami

Idealne ciepłe śniadanie na weekendowy leniwy poranek.
Delikatny, puszysty smak omlet z dodatkiem aromatycznych pomidorków i cebuli. Do tego delikatnie roztopiony ser – nie chcecie nie dodawajcie, dla mnie na tyle zjedzonych różnych wersji omletów przyszedł czas na ten z dodatkiem sera. Bo lubię. Opcjonalnie możecie dodać także pieczarki.

Przygotowanie łatwe i szybkie, a danie syte – do tego pasują prawie wszystkie dodatki, warzywa, owoce, sery, wędliny, nawet smakuje na słodko z twarożkiem lub ulubioną konfiturą. Dla dzieci i nie tylko z pewnością fajna i smaczna propozycja śniadania.

Smacznego i miłego dnia!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 większe plastry żółtego sera
  • 1 mała cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  • jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy sól, pieprz i ubijamy trzepaczką do powstania piany – będzie delikatny i puszysty
  • cebulkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki w talarki i przesmażamy razem na łyżce-dwóch oleju,
  • w międzyczasie na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty aż zobaczymy, że jest lekko ścięty na górze,
  • omletu nie przewracamy na drugą stronę, patelnię unosimy do góry i lekko potrząsamy, by omlet się odkleił, wtedy ukladamy na nim dwa plastry żółtego sera i nasz pomidorowo-cebulowy farsz, chwilkę smażymy,
  • zwijamy omlet drewnianą łyżką lub płaskim talerzem na pół i zsuwamy delikatnie na talerz, ta by nam się nie połamał, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego 🙂

5 odpowiedzi do “Omlet z serem i pomidorkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.