Klasyczny i bardzo prosty omlet to świetny pomysł na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Bez dodatku mąki. Możesz podać go z rozmaitymi dodatkami świeżych warzyw lub mrożonych (zielony groszek, cząstki brokułu) oraz serów. Podstawowy omlet (bez dodatku sera) podasz także na słodko, z owocami posypanymi cukrem pudrem. Można na omlet z owocami śmiało dodać płynny miód, syrop. Idealnymi zwieńczeniem domowego omletu serowego (lub w wersji warzywnej) są świeżo posiekane zioła, takie jak koperek, szczypiorek, natka, kolendra. Polecam Ci niezwykle prosty i bardzo smaczny przepis na omlet z ciągnącym się parmezanem. Idealny z sosem pomidorowym lub ketchupem. Mój omlet z serem podałam z domowym pieczywem drożdżowym – pyszną i puszystą brioszką.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- 50 g tartego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Całe jajka wbijam do miski, dodaję 2 łyżki mleka (lub wody), po szczypcie soli i pieprzu.
Wszystko ubijam rózgą kuchenną około 2 minut, do powstania lekkiej piany. Jajka możesz także zmiksować około 1 minuty na wyższych obrotach.
Dodatek mleka nie jest konieczny. Możesz zastąpić je 2 łyżkami wody, a nawet śmietany 12% lub 18%.
Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach. Możesz śmiało zastąpić go innym serem: bursztynem, grana padano, a nawet żółtym. Polecam ostrzejsze w smaku sery. Idealnie komponują się z delikatnymi jajkami.
Na patelni o średnicy ∅ 23 cm rozgrzewam łyżeczkę masła. Wlewam jajka, smażę go na średniej mocy palnika przez 4 minuty. Po 4 minutach wysypuję po całej powierzchni równomiernie tarty ser. Omletu nie przewracam na drugą stronę. Omlet smażę tak kolejne 3-4 minuty. Teraz, na tarty ser możesz śmiało rozsypać świeżo posiekany koperek, szczypiorek, natkę.
Gdy ser się rozpuści, a omlet zetnie (pod koniec smażenia) zwijam go delikatnie na pół za pomocą płaskiej łopatki. Łączne smażenie omletu z serem zajęło mi 8 minut (na średnim ogniu).
Niewątpliwie, jeśli lubisz omlety, wypróbuj mój przepis na domowy i szybki sos pieczarkowy z dodatkiem świeżego koperku. Omlet z sosem pieczarkowym smakowałby nie tylko na śniadanie.
Smacznego.
Prosty i rewelacyjny przepis.
Na początku myślałam że za dużo parmezanu w przepisie, ale po zrobieniu uważam, że jest wystarczająco:-)
🙂👍