Omlet to świetna propozycja na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Można przygotować go na wiele sposobów z przeróżnymi dodatkami. Omlet z szynką i porem z dodatkiem tartego żółtego sera i rzeżuchy (lub szczypioru) to idealny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie. Omlet smakuje także z kolorową papryką, salami, cebulą, kukurydzą… Zapraszam na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu omlet z szynką i porem. Polecam także pyszny omlet na słodko a także uwielbiane przez dzieci jabłka w cieście.
Omlet z szynką i porem
- 4 jajka
- kawałek pora – 10 g
- 3 plastry szynki
- 40 g tartego żółtego sera
- po większej szczypcie soli i pieprzu
- łyżeczka masła
Do podania:
- ketchup, pomidorki, rzeżucha, szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijam cztery całe jajka. Lekko je solę i pieprzę. Ubijam minutę trzepaczką kuchenną. Jajka możesz także ubić krótko mikserem.
Trzy plastry szynki kroję w kostkę. Kawałek pora kroję wzdłuż na pół i siekam w cienkie półksiężyce. Żółty ser ścieram na tarce na dużych oczkach. Możesz użyć dowolnego żółtego sera, a nawet parmezanu, grana padano, bursztynu..
Na średniej patelni do naleśników rozgrzewam łyżeczkę masła.
Ubite jajka wlewam na patelnię. Podgrzewam na średniej mocy palnika przez trzy minuty, po czym rozsypuję równomiernie tarty ser, szynkę oraz pora.
Omlet smażę około ośmiu minut. Omletu nie przekręcam na drugą stronę ani niczym nie przykrywam.
Usmażony omlet podaję gorący. Posypuję go rzeżuchą bądź posiekanym szczypiorem. Idealnymi dodatkami będą pieczywo, grzanki, świeże lub marynowane warzywa, np. ogórki, papryka, pomidorki.
SMACZNEGO
OMLET Z SZYNKĄ I POREM
Omlet z szynką i porem z tartym żółtym serem posypany rzeżuchą lub szczypiorem to pyszne, domowe i ciepłe śniadanie. To propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Omlet jest jednym z lepszych potraw z jajek. Do tego rozmaite dodatki sprawiają, że omlet za każdym razem może smakować inaczej. Omlet to niewątpliwie proste i bardzo smaczne danie z warzywami i wędliną bądź wyłącznie w wersji wege.