OPONKI SEROWE

Jeden z obowiązkowych słodkich wypieków karnawału! Niewątpliwie moje wspomnienie dzieciństwa:) Oponki serowe obok prostych mini pączków np. na serku homogenizowanym zajmują szczególne miejsce w moim menu przy Tłustym Czwartku. Domowe wypieki cieszą oko i podniebienie niezwykle, przygotowane z radością i troską o najbliższych smakują najlepiej! Oponki serowe smakują świeżo usmażone, jeszcze ciepłe, podane od razu znikają szybko!

Oponki serowe


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżki cukru z wanilią
  • 250 ml gęstej śmietany
  • łyżeczka octu
  • dodatkowo: olej lub smalec do smażenia, cukier puder do oprószenia, ręcznik papierowy i cedzak

Uwagi do przepisu:

Składniki mam wyjęte prosto z lodówki.
Twaróg przeciskam przez praskę do ziemniaków.
Ciasto zagniatam szybko, by dodatkowo go nie ogrzewać dłońmi.
Nie przygotowywałam oponek z serem z wiaderka, jest rzadszy, zazwyczaj wtedy można pominąć dodatek śmietany, by ciasto nie było zbyt klejące.
Do oponek można dodać całe jajka zamiast samych żółtek, wtedy proporcje się zmieniają, zazwyczaj wtedy podsypuję mąkę, robię to na oko.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję stolnicę lub blat, szklankę oraz kieliszek/zakrętkę od butelki.
Twaróg przepuszczam przez praskę.
Przesiewam mąkę wraz z sodą na stolnicę/blat, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto, oprószam je mąką i rozwałkowuję na ok. 1 cm grubości płat.
Wykrawam szklanką kółka, a w nich w środku kieliszkiem dziurki (małe kawałki ponownie zagniatam, wałkuję i wykrawam oponki).

W szerokim garnku rozgrzewam olej rzepakowy lub smalec. Oponki smażę partiami, z obu stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem, podaję od razu.

Smacznego 😉

Wypróbuj także:

OPONKI SEROWE

Inspiracja: Domowe Wypieki.

2 odpowiedzi na “OPONKI SEROWE”

  1. Lubię:) nigdy nie robiłam…aż wstyd bo zaliczyłam masę tłustych czwartków. Muszę wypróbować bo przepis wydaje się prosty i dobrze opisany:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *